mohammad-lilleMohammad

Min historie handler om mødet med danskere og dansk kultur.

Mit første møde med en dansker var spændende, da vi talte en blanding af dansk, engelsk og tegnsprog. Det var som om, vi lavede vores eget sprog, og vi forstod hinanden. Min danske ven opfordrede mig til, at skrive hvad jeg havde på hjertet og jeg sagde, så kunne jeg skrive 4 tykke bøger. Det grinede vi meget af.

Jeg blev spurgt om, hvordan jeg så/ser Danmark. Jeg ser danske mennesker som meget smilende og de er meget generøse mennesker. Det må du ikke sige, svarede min danske ven. Jeg var overrasket og forbløffet og ved ikke helt, hvorfor jeg ikke måtte sige
det, men det synes jeg stadig, danskerne er.

Da jeg kom til Danmark, troede jeg alle ville kigge underligt på mig eller slet ikke kigge til min side. Men jeg oplever det stik modsatte. Vi har fået bolig og penge til at klare os for. Da jeg boede på asylcenter på Fyn, mødte jeg gode og rare folk, der kom og forærede mig tøj og besøgte mig ofte.

Det danske folk har taget godt imod mig og jeg er så taknemmelig og vil gerne give igen. Hvis man ikke er taknemmelig i min kultur, bliver man betragtet som et meget dårligt og uhøfligt menneske. Hvordan takker man i dansk kultur ?

Jeg har kone og børn, som snart kommer til Danmark. Jeg vil håbe mine børn kommer til at føle Danmark som deres moderland, da
Syrien er fortid. Vi kurdere har en meget forskellig kultur i forhold til arabere. Selv Islam tolker vi forskelligt. Kurdiske kvinder er frie kvinder, de kan sidde og snakke med mænd og give hånd til goddag og farvel.

Vi har vores nytår, ”Newroz”, som fejres af kurdere i Syrien, Tyrkiet, Iran og Irak. ”Newroz” betyder ”ny dag”, og vi holder stor fest med masser af mad, og vi har vores nationaldragter på. Kurdiske kvinder behøver ikke, at gå med hijab og vores sprog har
eksisteret i mere end 1000 år. Vi er et undertrykt folkefærd, som ikke må tale vores eget sprog og kurdiske skoler er bandlyst. Man kan blive anholdt, hvis man taler kurdisk på offentlige steder.

Jeg ser det smukke og gode her i Danmark såsom ærlighed, punktlighed, sikkerhed, tryghed og en masse smil. Kurdere og danskere kan godt minde om hinanden, da jeg mener, vi indeholder meget af det samme. Det kan jeg nemlig genkende.

logobaand